Forum Psychologia Internetu Strona Główna Psychologia Internetu
Artykuły, informacje, poważne dyskusje i luźne rozmowy na temat psychologicznej strony Internetu
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PROJEKT GRAFICZNY, proszę o opinie i komentarze.
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Psychologia Internetu Strona Główna -> DYSKUSJA OGÓLNA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek
Wychodzi z ukrycia
Wychodzi z ukrycia



Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 0:05, 20 Lip 2006    Temat postu: PROJEKT GRAFICZNY, proszę o opinie i komentarze.














Jestem ciekaw Waszych opinii o tych projektach graficznych.

Mam też parę pytań, które mogą pomóc usystematyzować odpwiedzi, czy też zaznaczyć obszary, które mnie interesują. Jednakże odpowiadajcie jak chcecie aczkolwiek miłoby mi było gdybyście udzielili jak największej ilości informacji zwrotnych.

A więc, jakie sa wasze opinie??

1. taka na szybko, na pierwszy rzut oka. Jak wam się podobają projekty i który najbardziej?
2. taka przemyślana - które elementy z którego projektu Wam się podobają?
3. No i jak Wam się kojarzy taka strona? Z jakim psychologiem? Zakres dzialności jak się Wam kojarzy?
4. Czy taka strona zachęciłaby Was do skontaktowania się z psychologiem, który posiada taką stronę?
5. Jak oceniacie jej funkcjonalność w jej aspekcje reklamowym?
6. Co można byłoby zmienić aby było lepiej?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pogaduszka
Niepospolity Czynny Komentator
Niepospolity Czynny Komentator



Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 404
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:30, 20 Lip 2006    Temat postu:

szanowny Tomku zanim cokolwiek skrytykuje (a napewno) chcialabym napisac ze nie robie tgo ze zlosliwosci a moja opinia jest subiektywna. sprobuje sie strescic i napisac same konkrety. zaczynam Smile

ad.1
tylko pierwszy projekt do mnie trafil.

ad.2
projekt pierwszy moim zdaniem jest najlepszy. przedewszystkim najbardziej wiarygodny i nie dlatego ze jest tam podzial zakladek(co jest zreszta bardzo funkcjonalne i ulatwia mi "dojscie " do konkretow). ale ze wzgledu na kolor. czarny, czerwnoy i bialy to kolory reklamy. trafia do mnie. ma 2 mankamenty dzial fotografie i imie nazwisko pisane malymi literami.
co do fotografii kojarzy mi sie to ze zbytnim spoufaleniem. jesli ma byc to strona psychologa to chce wiedziec czym sie zajmuje(jaka dziedzina) zawodowo a jego zainteresowania czy tez prywatne zycie mnie nie interesuja.
psycholog do ktorego bym sie skierowala musi byc osoba wiarygodna, twardo stapajaca poziemi i byc pewnym siebie. pisanie imienia i nazwiska z malej litery jakby swiadczy o niepewnosci swej wartosci i "sily" . poza tym inicjaly (pisane duza litera) kojarza mi sie z chusteczka wyszywana przez babcie albo produktem markowym. wiec nie powinno ich tam byc moim zdaniem a konkretnie wybierz czcionke i czarnym kolorem wpisz tylko imie i nazwisko. mi wystarczyloby tylko by bylo slowo pisane bez zadnych wstawek.

ad.3.
pierwsza koajrzy mi sie ze zdecydowaniem, konkretie okreslonym celem. kolejne juz mniej. zbyt kolorowe i delfinki czy iinne elementy sa dla mnie nie do przyjecia bo wg mnie nie interesuje mnie fakt czy potrafisz wstawiac gotowe elementy graficzne a to czy potrafisz "naprawic mi serce i glowe".
1 projekt kojarzy mi sie z psychologiem spolecznym kolejne z dzieciecym.

ad.4.
tylko ta pierwsza.

ad.5.
pierwszy projekt na mocne 4+ natomiast kolejne na naciagane 3.

ad.6. chyba juz sie rozpisalam wyzej.

no to na tyle by bylo. pozdrawiam i zycze powodzenia z rozkrecaniem stronki.
aha co do czcionki na kolejncyh projektach to kojarzy mi sie to z malym niezdecydowaniem. raz piszesz wieksza raz mniejsza czcionka czyli niekonsekwencja. pismo pochyle odpada.
btw pismo pochyle i inicjaly zbytnio kojarza mi sie z burzuazja. ale to taki pierwszy odruch.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grigor
Zadomowiony
Zadomowiony



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:43, 20 Lip 2006    Temat postu:

żyjemy w czsach że wszystkiego szukamy w Internecie. Nieważne czy chcemu kupić skarpetki koszule, telewizor czy samochód a moze szukamy sapecjhalisty do zepsutego urządzenia też można poszukać w necie
Nigdy nie korzystałem z usług psychologa jednak nie wiem czy przyszło by mi do głowy szukać go przez sieć w końcu nie da sie (chyba) przeprowadzić żadnej terapii na odległość Jednak posiadanie własnej wizytówki w sieci nikomu nie zaszkodzi Tobie też się przyda

1 Mnie najbardziej podoba sie projekt ostatni

2 Ładnie zgrana całośc łagodne kolory słońce ciekawa kompozycja wygląda przyjaźnie

3 Te obrazki mogą lecz nie muszą sugerowac psychologa dziecięcego
mysleze ktoś kto szuka kontaktu przeczyta opis a nie wyjdzie oceniając tylko obrazki

4 nie wiem

5 Poważnie wątpie w spekt reklamowy w tym zawodzie
wydajem i sie że usługi psychologa to nie zakupy w TV markecie
a strona powinna pozstać wizytówką

6 Dla mnie projekt graficzny jest dobry uzupełnić go krótkim a treściwym opisem i będzie dobrze
Poza tym dodałbym stopień naukowy jakim się legitymujesz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek
Wychodzi z ukrycia
Wychodzi z ukrycia



Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 11:19, 21 Lip 2006    Temat postu:

Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Jeszcze napiszę coś więcej. Jak na razie bardzo dziękuję za poświęconą uwagę i komentarze.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę miłego dnia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek
Wychodzi z ukrycia
Wychodzi z ukrycia



Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 21:11, 21 Lip 2006    Temat postu:

pogaduszka, bardzo dziękuję za konkretne informację. Naprawdę jestem nimi zaszczycony. Że zechciałaś poświęćić trochę czasu i uwagi, a także wysiłku umysłowego aby pomyśleć i napisać.

co do piwerwszego projektu to był to projekt wstępny. Małe litery... wiem...

Różnica w rozmiarach czcionek miała też sugerować ważność. Taki miałem zamysł.

Zdumaiły mnie skojarzenia. Z psychologiem społecznym i dziecxięcym. Skąd skojarzenie z psychologiem społecznym (trafione).

Grigor, zacznę od tego, że masz super avatara, tak optymistyczny, żywiołowy i radosny. I jaka otwartość z niego bijąca. Po prostu super. Dtobie równiez specjalnie dziekuję za odpowiedź i opinię. Bardzo fajna.

Te nastepne projekty to tak jakby wyrażenie siebie. Psychologia moją pasją (serducho) i zabawą (delfinek) oraz to też poważna "mózgowa sprawa" (mózg). A kolorki? Stonowane, delikatne ale żywe. No i to, że przeważnie występują obok siebie kolory przeciwstawne.

Co do psychologa dziecięcego, to dużo pracowałem z dziećmi... ale nie chciałbym do pracy z dziećmi się ograniczać, chociaż to lubię.

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Verdandi
Wychodzi z ukrycia
Wychodzi z ukrycia



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 21:41, 23 Lip 2006    Temat postu:

Tomek napisał:
co do piwerwszego projektu to był to projekt wstępny. Małe litery... wiem...

Różnica w rozmiarach czcionek miała też sugerować ważność. Taki miałem zamysł.


Moje odczucia podobne jak pogaduszki. Myślę, ze pierwszy projekt jest najlepszy.
Najbardziej konkretny, nieprzeładowany, czytelny i stonowany.
I w nim właśnie spodobało mi sie to, że czcionki byly tej samej wielkości: różne tworzą chaos i burzą (przynajmniej ja to tak widze) porzadek przeglądania. Rozumiem intencję, ale u mnie wywołuje to uczucie, jakby ktoś od razu chciał, zeby wybrać opcję kontakt (dlatego wystawił mi jak najwiekszą czcionkę, cobym nie przeoczyła Wink ), ja natomiast chcę sobie przejrzeć resztę i dopiero potem zdecydować, czy potrzebuję pomocy od tego własnie człowieka.
Faktem jest, ze kolorystyka w pozostałych projektach daje bardziej "ludzkie" (nie wiem jak to powiedzieć Smile ) wrażenie. Jednak pod względem układu wygrywa pierwszy.
No i ze szczegółów, to juz powiedziała pogaduszka, małe litery i zdrobnienie imienia, które Panu Psychologowi mimo wszystko juz nie przystoi na oficjalnej stronie, ale to juz jest czepialstwo Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pogaduszka
Niepospolity Czynny Komentator
Niepospolity Czynny Komentator



Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 404
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 12:42, 24 Lip 2006    Temat postu:

Tomek napisał:

Zdumaiły mnie skojarzenia. Z psychologiem społecznym i dziecxięcym. Skąd skojarzenie z psychologiem społecznym (trafione).


zanim kupie cokolwiek kilka razy dobrze to obejrze. i metka wcale nie musi byc markowa. to ma byc cos czego potrzebuje. dlatego tez nawet szef moze zdecydowac o zakupie.
co do skojarzen hm mam wyobraznie i bardzo lubie poszukiwac przyczyn rozwiazan i zwiazkow.interesuja mnie drobiazgi.
czemu psycholog spoleczny? sama nie wiem ot pierwsze odczucie. kolory przeznaczone dla kazdego, kazdy ma ten sam dostep do informacji, nie narzucasz co jest bardziej a co mniej wazne na stronie. to produkt dla ogolu ale tylko wybierze go ten ktory gopotrzebuje. mysle ze rozumiesz.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek
Wychodzi z ukrycia
Wychodzi z ukrycia



Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 21:59, 25 Lip 2006    Temat postu:

Rozumiem, dziękuję za Wasze opinie. Byłem bardzo przywiązany do tych następnych, które zresztą sam "podrasowywałem" (sprofasnowałem) i wkładałem w to serce... jednak przychylę się do pierwszej opcji. Ku profesjonalizmowi. Spotykałem się z opiniami, że to stony jak dla psychologa dziecięcego. Grigor też coś takiego wspomniał, że strona może ale nie musi się tak kojarzyć. Może coś w tym jest. Pracowałem z dziećmi. I lubiłem to ale chyba czas zrobić następny krok. Chce to zrobić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pogaduszka
Niepospolity Czynny Komentator
Niepospolity Czynny Komentator



Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 404
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 1:53, 26 Lip 2006    Temat postu:

wiadomo dzieciaki sa najlepsze a praca z nimi jest najbardziej wdzieczna. do pracy z doroslymi poza twardym charakterem i silna osobowoscia bezwglednie potrzebne sa predyspozycje. ja do takowej sie nie nadaje. ale podziwiam szczerze i zycze powodzenia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cardiolog
Gadatliwy Paplacz
Gadatliwy Paplacz



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Sob 2:14, 29 Lip 2006    Temat postu:

Tomek napisał:
Byłem bardzo przywiązany do tych następnych, które zresztą sam "podrasowywałem" (sprofasnowałem) i wkładałem w to serce... jednak przychylę się do pierwszej opcji. Ku profesjonalizmowi.


Wiem, że już po decyzji, ale pozwolę sobie pozytywnie ją wzmocnić. Wink

Pierwszy projekt jest dla mnie najbardziej czytelny, profesjonalny i elegancki (skojarzenia przed przeczytaniem postów innych Użytkowników).

Jeszcze się nie znamy, ale wierzę, że następujące słowa przyjęte zostaną przez Ciebie bez zbytecznego afektu: Pozostałe są dla mnie jednakowej maści - przerost formy nad treścią, nawet gdybyś był z wykształcenia grafikiem. Przypomina mi się pewien fakt, na który długo nie zwracałem uwagi: solidne, światowej sławy firmy (np. perfumeryjne) pakują swoje produkty w torebki jednokolorowe, papierowe, bez skomplikowanych wzorków. Szyk, styl, prostota i klasa. Pierwszy projekt ma właśnie te cechy (imho). Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NightRainbow
ADMINISTRATOR <font color=PURPLE>ADMINISTRATOR</font



Dołączył: 21 Sty 2006
Posty: 1170
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: U.K.

PostWysłany: Sob 16:33, 29 Lip 2006    Temat postu:

Nie wiem, jak odebrana zostanie ta ocena, jednak powiem tak:

Trudno mi było wybrać najbardziej docierający do mnie projekt graficzny, bo... w każdym jest coś, co mnie razi. Pierwszą cechą, która nasuwa mi się na myśl, jest to, że wygląda to mało profesjonalnie. Takie mam skojarzenie - że zrobiła tę stronę osoba, która skończyla wlasnie studia, jest teraz "wielkim" psychologiem i teraz chce pokazać co to nie ona. Wybacz, nie piję tu do Ciebie - personalnie. Tak bym odebrala taką stornę, gdybym zobaczyla ją gdzieś w Internecie. Słońce, delfin, kolorki, zawijasy..... są może i o.k. ale na stornie zwyklego czlowieczka, który bawi się w projektowanie stron w Internecie. Nie pasuje to - wg MNIE, podkreślam!! - do kogoś, kto prawdopodbnie chce być traktowany poważnie i jako profesjonalista. Mnie by taka strona nie zachęciła. Nie oznacza to, że by mnie odrzucila, ale na pewno nie zmobilizowala do poszukiwania kontaktu z autorem strony. Tematyka poważna, często związana z problemami i kryzysami (psychologia) - tutaj ukazana jest jako coś wesołego, beztroskiego, zabawnego. Nie umiem inaczej wytlumaczyć mojego stanowiska.
W kwestii merytorycznej - myślę, że brakuje na tej stronie informacji po co ona w ogóle jest. Bo czytając tytuły zakładek - nie do końca to wiadomo. Jest praca magiesterska, którą autor chce pokazać innym, (ale po co?) - są fotografie - też nie wiem w jakim celu, bo nie powiem żebym osobiscie byla zainteresowana fotografiami jakiegoś psychologa. Wygląda to trochę tak, jakbyś chciał zamieścić w Internecie kilka swoich wytworów i wszystko wrzucił na jedną stronę, NAZYWAJĄC JĄ DO TEGO SWOIM IMIENIEM!!! Co to za strona - co na niej jest - służy do szukania na niej pomocy, czy czytania o autorze - trudno wyczuć ...

Jeśli uraziło Cię cokolwiek z tego, co napisalam (a tak być może jak mniemam) - wybacz. Zawsze jednak jestem szczera i myślę, że nie ma sensu słodzić komuś, kto prawdopodobnie oczekuje szczerych ocen. Takie mialam odczucia widząc ten projekt, więc o nich napisalam. A co z tą opinią uczynisz - Twoja sprawa.

Powodzenia życzę - też jak najbardziej szczerze Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek
Wychodzi z ukrycia
Wychodzi z ukrycia



Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 11:47, 13 Sie 2006    Temat postu:

Dziękuję za opinie i oceny.

Cardiologu, decyzja co do projektu graficznego strony jeszcze nie zapadła więć spoko i jak najbardziej.

Prostota i elegancja. Dobrze. Starałem się tą stronę uczynić bardziej indywidualną. Może trochę przesadziłem z pomysłami.

NightRainbow.

Psychologia jest dla mnie w dużej mierze zabawą itd. ale z powodu chęci bycia traktowanym poważnie przychylam się jednak do pierwszego projektu.

Praca magisterska jaką napisałem jest ciekawa. O astrologii. Nie jest to typowa praca magisterska. W miarę szybko po jej napisaniu przeczytało ją wiecej niż dwie osoby (promotor i recenzent). Praca ta pokazuje zakres moich zainteresowań i sposób mojego mysłenia.

Fotografie - to faktycznie pomyłka.

Nie uraziło mnie to co napisałaś, spoko. Dziękuję za informację zwrotną.

Pomysł ewoluje i się zmienia. Początkowo pomysł na stronę zrodził się w głowie mojego przyjaciela, który po przeczytaniu paru moich artykułów stwierdził, że może fajnie gdybym miał swoją stronę gdzie mógłbym je zamieszczać. Zaproponował, że zrobi projekt. Ten pierwszy to jego, była jeszcze wersja z gitarą zamiast mózgu ale stwierdziłem, że do psychologii i do mnie bardziej mózg pasuje (pomimo, że jestem także muzykiem amatorem) .

Po jakimś czasie doszła jeszcze kwestia zakładania własnej działalności gospodarczej, własnej firmy. Więc strona ma też pełnić takie funkcje.

Jak na razie myślę o tym aby mieć stronę, która przedstawia mnie jako psychologa a w linku Zakres działalności była strona firmy. Już trochę w innym charakterze, takim bardziej profesjonalnym.

Jak na razie projekt idzie w tą stronę...

oto projekt strony głównej i pod strony z fragmentem artykułu. Tam grafika będzie zminimalizowana.

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

chociaż już jest projekt ze zminimalizowaną grafiką na pod-stronach.

Więc, jak te projekty odbieracie??
Dziękuję za dotychczasowe opinie.
Proszę się nie martwićo moje reakcje. Potrafię być krytyczny wobec samego siebie i potrafię przyjmować krytykę. Często to mogą być przydatne informacje co można zrobić, co poprawić aby strona była bardziej czytelna.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pogaduszka
Niepospolity Czynny Komentator
Niepospolity Czynny Komentator



Dołączył: 28 Sty 2006
Posty: 404
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 13:15, 13 Sie 2006    Temat postu:

do mnie wogole one nie trafiaja. nie bede opisywala dlaczego bo to jest bez sensu. mi sie to nie podoba i brakuje konkretow ale moze trafia to do innych.
zatem coz innego mozna zyczyc poza rozwojem "interesu" i pomyslnoscia zawodowa.
obecnie szukam pracy wiec sama wiem jak jest trudno Sad btw ostatnio sluchajcie przezylam koszmar. zastanawialam sie czemu nie moge dostac w moim miescie pracy. pomyslalm kazdy wie ile dzialam spolecznie wiec nie powinno byc problemu.
doszukalam sie conajmniej 2 pokolen rodzin zwiazanych z praca w instytucjach, mam za wyskoie wyksztalcenie (nawet wiecej niz kierwonicy), oprocz tego mam za wyskoka skutecznosc dzialania. i jak uslyszalalm nie kazdy ma ochote na to co ja robie a dostosowywac sie nie beda. jestem przerazona. sory ze na tym temacie ale sie musialam wyzalic:(
a w swietlicy ktora prowadze nie ma dzieci bo panie zajmujace sie problemowymi rodzinami nie przysylaja ich bojac sie o kontrolowanie ich pracy. szlak by to wszystko trafil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek
Wychodzi z ukrycia
Wychodzi z ukrycia



Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 11:47, 15 Sie 2006    Temat postu:

Cytat:
zatem coz innego mozna zyczyc poza rozwojem "interesu" i pomyslnoscia zawodowa.


dziękuję Very Happy

A co do szukania pracy, kwalifikacji, skuteczności działania to wiem jak to jest i dlatego też zakładam własną firmę.


A jak to jest z tą świetlicą. Kto miałby kontrolować pracę tych pań zajmujących się tymi problemowymi rodzinami Question


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Crusty
Nieśmiałek
Nieśmiałek



Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Białystok

PostWysłany: Nie 0:07, 20 Sie 2006    Temat postu:

Najlepszy jest zdecydowanie projekt nr 1. Pozostałe są przesłodzone, zbyt cukierkowe. Kojarzą mi się z ckliwością i staroświeckością. Natomiast pierwszy projekt mówi, że mamy do czynienia z psychologiem wrażliwym i zdolnym. Godna podkreślenia jest stylistyka projektu, przede wszystkim spójność kolorystyczna, której brak w pozostałych projektach.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Psychologia Internetu Strona Główna -> DYSKUSJA OGÓLNA Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Możesz zmieniać swoje posty
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin